Pszczelarstwo

Październik jest miesiącem, w którym aktywność pszczół jest ograniczona. Owszem, w cieplejsze dni odbywają się jeszcze loty, zbierany jest jeszcze pyłek z ostatnich kwitnących roślin, oraz propolis. Pszczelarz w tych dniach powinien jeszcze obserwować rodziny pod kątem ewentualnych rabunków. Niektórzy pszczelarze przeprowadzają ostatnie przeglądy sprawdzające prawidłowość ułożenia zapasów zimowych, jest to jednak zabieg niekonieczny. Koniecznym jest natomiast usunięcie z uli pasków Biowaru lub B…

Czytaj więcej

Grudzień to miesiąc, w którym nie wykonujemy żadnych prac pasiecznych. Lustrujemy tylko od czasu do czasu pasieczysko, bez niepotrzebnego niepokojenia pszczół. Sprawdzamy, czy nie spadły szybki zasłaniające wylotki, czy wiatr nie przewrócił uli, albo czy nie zostały one uszkodzone przez ptaki. Szczególnie niebezpieczne dla uli styropianowych są dzięcioły. Ich ataki nie są może zbyt częste, ale jeśli już nastąpią powodują całkowite rozbicie korpusów i zagładę rodziny. Podobnie rzecz ma się z drap…

Czytaj więcej

a/ Pasieka ekologiczna. Na naszym kontynencie produkcja żywności na szczęście osiągnęła już poziom zapewniający wyżywienie wszystkich mieszkańców. W chwili obecnej większego znaczenia nabiera zagadnienie jej jakości. Żywność produkowana metodami konwencjonalnymi zwłaszcza w krajach Europy zachodniej skażona jest pestycydami, nawozami sztucznymi i metalami ciężkimi. Dlatego też w krajach tych rozwinął się ruch promocji tzw. zdrowej żywności. Powstały też gospodarstwa ekologiczne produkujące taką…

Czytaj więcej

VI Konkurs Pasiek rozstrzygniętyPodczas XVI Wojewódzkiej Konferencji pszczelarskiej w Karniowicach w dniu 27. stycznia 2012 nastąpiło ogłoszenie wyników VI Konkursu Pasiek organizowanego przez MODR Karniowice i Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Krakowie w 2011 roku. Konkurs został ogłoszony wiosną 2011 roku, a do końca czerwca napłynęło do organizatorów 8 zgłoszeń. W okresie od lipca do początku września dokonano lustracji zgłoszonych pasiek oceniając je wg kryteriów zawartych w Regulaminie Konkursu. Jednocześnie sporządzono do…

Czytaj więcej

Propolis Kolejnym, bardzo ważnym produktem pszczelim, mającym wielkie znaczenie w apiterapii jest kit pszczeli zwany także z greckiego propolisem. Jest to kleista, żywiczna substancja koloru ciemnobrązowego o intensywnym zapachu. Pszczoły zbierają go z pączków drzew, głównie brzozy i topoli. Chociaż w ulu występuje w niewielkich ilościach spełnia w nim niesłychanie istotną rolę. Używany jest przez pszczoły do powlekania wnętrza ula, ramek, a także komórek plastra, w których dojrzewa czerw. Propo…

Czytaj więcej

Zakończył się (na szczęście) kolejny sezon pszczelarski w Małopolsce. Był on skrajnie niekorzystny dla pszczół. Wiosna była chłodna i sucha, a później było nie lepiej. Z powodu suszy kwiaty nie wydzielały nektaru. Był to dziwny i przykry widok, gdy mimo upalnej, słonecznej pogody pszczoły praktycznie nie wylatywały z uli. Zawodziły kolejne pożytki, na które liczyli pszczelarze. Zawiódł rzepak, akacja i lipa. Mimo przewidywań i oczekiwań nie pojawiła się spadź iglasta. Pszczelarze zebrali niewiel…

Czytaj więcej

Trochę pszczelarskiego marketingu Okres późnej jesieni, zimy i przedwiośnia jest najlepszym sezonem do sprzedaży miodu. Zimowe grypy i przeziębienia skłaniają nabywców do zaopatrywania się w ten uniwersalny, tradycyjny środek profilaktyczny i leczniczy. Zagadnienie zbytu produktów pszczelich nabiera coraz większego znaczenia także w pasiekach amatorskich. Często łatwiej wyprodukować miód, niż go potem sprzedać po korzystnych cenach. W Polsce ok. 60-70% miodu sprzedawane jest bezpośrednio nabywco…

Czytaj więcej

Żywienie pszczółTytuł może niektórych zdziwić. Przecież pszczoły od milionów lat radziły sobie same i nikt ich nie musiał żywić. Dlaczego dziś zajmujemy się tym zagadnieniem? Są i dziś pszczelarze, którzy wiosną rozbudowują gniazda, często na wyrost, zakładają nadstawki i spokojnie czekają na miodobranie. Nie interesują się stanem swoich rodzin, nie obserwują przyrody pod kątem pożytków pszczelich, nie sprawdzają co wieczór wskazań wagi pasiecznej. A tymczasem miodu nie ma, a we wnętrzu uli rozgrywa się prawdzi…

Czytaj więcej

Problem wymiany powietrza w ulach jest traktowany marginalnie. Mało pisze się o nim w prasie i literaturze pszczelarskiej, a także w pracach naukowych. Tymczasem zagadnienie prawidłowej wentylacji w ulach ma znaczny wpływ na komfort życia a nawet produkcyjność rodzin pszczelich. Wentylacja uli jest tak samo potrzebna pszczołom jak i ludziom w pomieszczeniach, w których przebywają. Ule powinny być wentylowane zarówno zimą jak i w okresie letnim. Braki w zimowej wentylacji skutkują zawilgoceniem g…

Czytaj więcej

Miód smaczny i zdrowyW Polsce mamy ponad 40 tysięcy pszczelarzy, którzy posiadają prawie 800 tysięcy rodzin pszczelich. Państwo Danuta, Agnieszka i Janusz Król z Niezwojowic prowadzą gospodarstwo pasieczne i propagują wiedzę o pszczołach. Miód jest doskonałym dodatkiem naszej diety, może być stosowany także, jako środek leczniczy. Doskonale wie o tym Agnieszka Król, która wraz z rodzicami prowadzi gospodarstwo pasieczne „Królestwo Pszczół” w Niezwojowicach, w gminie Pałecznica, w powiecie proszowickim. Posiadłość je…

Czytaj więcej

a. Parametry jakościowe miodu Ostatni miesiąc roku jest zawsze okazją do podsumowania i oceny, minionego sezonu. Bilansujemy wydatki i wpływy, oceniamy co udało się zrobić, a co musimy odłożyć do przyszłego roku. Nie jest to jednak okres bezczynności. Cały czas pszczelarze zajmują się przygotowaniem i sprzedażą swoich produktów, w tym głównie miodu. Warto więc może w tym miejscu zająć się zagadnieniem jakości tego produktu. Jakość miodu regulowana jest przez Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i R…

Czytaj więcej

Linia pszczół rasy kraińskiej (Apis mellifera carnica) nazywana dzisiaj „Dobrą” żyła w naszych górach od niepamiętnych czasów. Właśnie tu w Karpatach przebiegała północna granica jej występowania i miejsce zetknięcia z pszczołą rasy środkowoeuropejskiej (Apis mellifera mellifera). Te dwie rasy występowały równolegle, ale się nie mieszały ze sobą z uwagi na duże różnice genetyczne. Pszczoła środkowoeuropejska odznaczała się dużą agresywnością i rojliwością i z tego względu z czasem, już w XX wiek…

Czytaj więcej