Żywność ekologiczna wyprodukowana w specyficznych warunkach nie zawiera szkodliwych pozostałości nawozów sztucznych , pestycydów, metali ciężkich , konserwantów, dodatków oraz organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Ponieważ rośliny w gospodarstwie ekologicznym nie są stymulowane do rozwoju nawozami sztucznymi zawierają wyższą koncentrację składników pokarmowych , związków mineralnych w tym niezbędnych mikroelementów, oraz innych związków czynnych biologicznie np. witamin, olejków eterycznych itp. Większość produktów gospodarstw ekologicznych w naszym kraju sprzedawana jest bez przetworzenia i w takim też stanie powinna być spożywana. Jest to oczywista zaleta i korzyść dla zdrowia konsumentów. Ekologiczne produkty pochodzące od zwierząt są wolne od antybiotyków oraz hormonów, gdyż ekologiczna hodowla zakazuje ich stosowania. Brak szkodliwych dodatków w żywności ekologicznej oznacza również , że mniejsze jest zagrożenie alergiami pokarmowymi. Dlatego też żywność ekologiczna poszukiwana jest przez rodziny z dziećmi, osoby starsze i chore, rekonwalescentów itp. W wielu krajach żywnością ekologiczną odtruwa się organizmy osób chorych w specjalistycznych klinikach.