Żywność ekologiczna to produkty przetworzone , lub nieprzetworzone pochodzące z produkcji roślinnej i zwierzęcej prowadzonej w gospodarstwie ekologicznym. Produkty te wolne są od pozostałości nawozów sztucznych, pestycydów, GMO, oraz szkodliwych dodatków, konserwantów, ulepszaczy , barwników, emulgatorów itp. Produkcja żywności ekologicznej podlega ścisłym rygorom prawnym i kontroli począwszy od gospodarstwa, poprzez przetwórstwo, aż po dystrybucję. Oznacza to, że cały proces produkcyjny od wytwórcy do konsumenta jest nadzorowany pod kątem zgodności z przepisami. Żywność ekologiczna powstaje w specjalnie przygotowanym i prowadzonym gospodarstwie, także ewentualne przetwórstwo następuje w specjalnych przetwórniach ekologicznych, lub wydzielonych liniach ekologicznych w przetwórniach konwencjonalnych. Każdy produkt ekologiczny musi mieć certyfikat poświadczający jego pochodzenie. Każde opakowanie zwierające żywność ekologiczną musi zawierać obowiązujące oznaczenia. Produkcja żywności ekologicznej nakłada również wysoką odpowiedzialność producenta i przetwórcy za produkowany towar. Opiera się także częściowo na zaufaniu konsumenta do producenta. Żywność przetworzoną można określić jako ekologiczną jeśli zawiera minimum 95 % składników wytworzonych jako ekologiczne i certyfikowanych.

Nie należy mylić żywności ekologicznej z tzw.” zdrową żywnością”. Ten ostatni termin może wprowadzać konsumenta w błąd, bo określa najczęściej żywność konwencjonalną , a sugeruje jej wyjątkowość i korzystny wpływ na zdrowie konsumenta, co nie zawsze jest prawdą.